Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że należy trzymać zdrową dietę. W końcu to jak jemy ma wpływ na nasze życie i zdrowie. Dlaczego warto więc używać sosów o jak najmniejszej ilości kalorii?
Ciekawa alternatywa
Większość sosów jest bardzo kaloryczna. Często wynika to z tego, że sos został przygotowany na bazie majonezu o wysokim poziomie tłuszczu. Jest on dobrym nośnikiem smaku i ma pożądaną dla sosu konsystencję. Niestety jest też bardzo kaloryczny. Sosy zawierające zero kalorii:
- mają tyle samo smaku, co tradycyjne,
- mają taką samą konsystencję, co tradycyjne,
- są zdrowsze,
- można ich zjeść więcej, bez obaw o dodatkowe kilogramy,
- są różnorodne,
- są wyraziste,
- są łatwe w przygotowaniu lub też można je kupić gotowe,
- są smaczne.
Cechy te sprawiają, że sosy zero kalorii (https://swiatsupli.pl/pl/105-sosy-dietetyczne) mogą być alternatywą dla tradycyjnych sosów, bo mają ich zalety, ale są pozbawione ich wad.
Dobry pomysł na urozmaicenie diety
Jest wiele sosów zawierających zero kalorii. Z powodzeniem można wykorzystać je jako sposób na urozmaicenie i wzbogacenie diety. Sosy można dodawać do tradycyjnych dań, by zmniejszyć ich kaloryczność. Można też uzupełniać nimi potrawy dietetyczne i lekkie. Dzięki temu posiłki w trakcie diety nie są mniej atrakcyjne niż posiłki o pełnej kaloryczności. W dalszej perspektywie oznacza to, że zmniejszają one ryzyko podjadania i zwiększają szansę na sukces i zgubienie kilogramów.