Batoniki białkowe — funkcje i skład

Batony proteinowe są niezbędne dla sportowców, aby zwiększyć dzienne spożycie białka, gdy nie można przygotować koktajlu proteinowego lub posiłku. Batony węglowodanowe i energetyczne (zawierające kofeinę lub guaranę) są stosowane do odżywiania sportowców uprawiających sporty cykliczne i wyczynowe na trasie lub podczas meczu. Batoniki białkowe są dobre, ponieważ można je zabrać w podróż i używać bez dodatkowego gotowania.

Funkcje batonów proteinowych

Zasadniczo, batony proteinowe spełniają dwa zadania — zaspokajają głód i dostarczają aminokwasów dla rosnących mięśni link. Z takim artykułem spożywczym nie ma problemu — nie trzeba go gotować, łatwo go zabrać ze sobą, w nagłych wypadkach zastąpi gainera czy shake’a proteinowego.

  • Pomaga utrzymać ciężką dietę, gdy nie masz czasu na jedzenie pokarmów białkowych.
  • Dostarcza składników odżywczych przyspieszających metabolizm.
  • Zapobiega łaknieniu czekolady i żywności z tłuszczami trans lub szybkimi węglowodanami.
  • Gasi apetyt, ma przyjemny smak, dość słodki, a słodycz nie jest osiągnięta tylko kosztem szybkich cukrów.
  • Zawiera również szybkie białka (zwykle białko serwatkowe, do 30 gramów na porcję), błonnik oraz witaminy i minerały, które zaspokajają potrzeby każdego sportowca.
  • Wspomaga anabolizm białek w mięśniach dzięki zawartości witamin z grupy B, C, E, które aktywizują procesy metaboliczne i poprawiają samopoczucie.
  • Uzupełnia straty sodu i potasu, minerałów, które są szczególnie zużywane podczas intensywnego treningu.
  • Poprawia trawienie, ponieważ zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Oczywiście, baton proteinowy nie jest alternatywą dla pełnowartościowego posiłku. Stanowią one jednak istotne wsparcie dla organizmu, zapobiegają rozpadowi włókien mięśniowych i dostarczają substancji niezbędnych do naprawy i wzrostu mięśni.

batonik białkowy

Skład

Klasyczny skład batona — białko serwatkowe (rzadziej kazeinowe), substancje słodzące, masło kakaowe w glazurowanych przekąskach, stabilizatory, aromaty. Cukier lub syrop fruktozowy nadaje konsystencji zwiewność, słodzi produkt, a jednocześnie skleja składniki i zachowuje jego strukturę. Stabilizatorem może być również kolagen lub żelatyna — przetworzone białko zwierzęce.

Dostępne są również produkty bez cukru, ale jest tu pewien niuans — batony proteinowe bez węglowodanów to nonsens. Używa się w nich zamiennika cukru, są mniej delikatne w konsystencji i nieco bardziej „chemiczne” w smaku. Należy pamiętać, że cukier najczęściej zastępuje się innym węglowodanem prostym, na przykład maltodekstryną.

Batony dla sportowców i na co dzień nie są trudne do przygotowania. Składniki:

  • Białko w proszku.
  • Mąka migdałowa, kokosowa lub zmielona kasza quinoa.
  • Mleko (mleko krowie, mleko kokosowe, mleko migdałowe).
  • Czekolada.

Wymieszać składniki, stopniowo dodając mleko. Jeśli chcesz uzyskać większą plastyczność, możesz dodać pastę orzechową. Uformować w bochenki. Nie trzeba piec.

Na polewę — roztopić czekoladę, zanurzyć batoniki w masie czekoladowej i pozostawić w lodówce na 30 minut.

Przepis można urozmaicić dodając suszone owoce, orzechy i nasiona. Zwiększy to wartość odżywczą produktu. Batony proteinowe z żywności dla dzieci są ciekawe w smaku.

Dla kogo odpowiednie są batony proteinowe?

Przy stałej aktywności fizycznej konieczne jest zwiększenie spożycia składników odżywczych, przede wszystkim białka, aby zrekompensować koszty podczas aktywności sportowej. Baton proteinowy pokrywa część zapotrzebowania organizmu, ponieważ zawiera do 20-30 g białka.
W codziennym życiu takie słodycze mogą pomóc tym, którzy nie mają czasu na jedzenie między pracą a szkołą.